Basilicum
Basilicum behoort tot de familie van de Lipbloemigen (Lamiaceae). Het heeft een sterke geur en aroma. De bladeren zijn groot, ovaal, puntig en variëren in kleur van groen, rood tot zelfs lila. Ze hebben een warme en toch frisse, sterke geur. Er bestaan vele variëteiten. De Kruidenaer heeft de bekende groene, maar ook Thaise, rode en citroenbasilicum in het assortiment.
Smaak
De bladeren van basilicum ruiken pittig en hebben een lichtzure, laurierachtige, ietwat peperachtige smaak, die goed combineert met knoflook, tomaat en andere vruchtgroenten. Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden.
De bladeren van citroenbasilicum (met een heerlijk citroenaroma) passen goed in sauzen en bij kip.
Thaise basilicum is iets dominanter, de smaak doet aan anijs en dragon denken.
Rode basilicum is iets sterker dan gewone en oogt mooi in gerechten. Het zorgt voor een origineel, kleurrijk accent.
Bewaren
Het bewaren van verse basilicum gaat het beste op een koele, donkere plaats (8 tot 15 °C), maar nooit in de koelkast: dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak.