Rode basilicum
Basilicum behoort tot de familie van de Lipbloemigen (Lamiaceae). Het heeft een sterke geur en aroma. De bladeren zijn groot, ovaal, puntig en variëren in kleur van groen, rood tot zelfs lila. Ze hebben een warme en toch frisse, sterke geur. Er bestaan vele variëteiten. De Kruidenaer heeft naast rode basilicum ook de bekende groene, citroenbasilicum en Thaise basilicum in het assortiment.
Smaak
De bladeren van rode basilicum smaken iets sterker dan gewone basilicum en oogt mooi in gerechten. Rode basilicum zorgt voor een origineel, kleurrijk accent.
Thaise basilicum smaakt ten opzichte van de bekende groene basilicum iets dominanter, de smaak doet wat aan anijs en dragon denken.
Citroenbasilicum past goed in sauzen en bij kip. Het is rauw te eten in o.a. salades maar kan ook kort meegestoofd worden.
Bewaren
Het bewaren van verse basilicum gaat het beste op een koele, donkere plaats (8 tot 15 °C), maar nooit in de koelkast: dan worden de blaadjes zwart en verdwijnt de smaak.